Caspártrion - Hjorthmusic

Go to content
Caspártrion

En gitarrtrio i tätt kammarmusikaliskt samspel

Caspártrion bildades av gitarristerna Göran Berencreutz, Frans Einarsson och Gunnar Hjorth när de tillsammans studerade gitarr för Peder Riis vid Musikhögskolan i Örebro i början av 90-talet, och trion har hållit ihop sedan dess. Vänskapen, drivet och det gemensamma intresset för musikaliskt finlir som dynamik och frasering (och arrangering!) gör att Caspártrion ständigt är på väg framåt – vägen är alltså även i det här fallet målet.

Musiken

Repertoaren består av noggrant utarbetade arrangemang för tre klassiska gitarrer och omfattar allt från Bach-fugor till jazzstandards. Originalmusik för gitarrtrio blandas med transkriptioner av musik som från början var skriven för piano, orkester eller andra sättningar. Några av arrangemangen är skänkta till Caspártrion av den smått legendariske gitarrensemble-pionjären och arrangören Peder Riis, och alla tre medlemmarna bidrar kontinuerligt med nya transkriptioner och arrangemang till den ständigt växande repertoaren. Trion spelar även en del originalmusik som är skriven specifikt för Caspártrion av Gunnar.
Medlemmarna

Alla tre har förutom en examen från svensk musikhögskola även läst vidare på diplomnivå: Göran i Nice, Frans i Moskva och Gunnar i Birmingham (UK). Nuförtiden arbetar Göran och Gunnar som frilansmusiker och gitarrlärare, Frans hinner även med att göra världen lite bättre genom att utveckla kollektivtrafiken i Västmanland och Örebro (när han inte håller på med videokonst eller performance art).
Hur kan jag höra Caspártrion?

Trion ger konserter med jämna mellanrum (titta under rubriken ”aktuellt” för information om kommande spelningar) och går att boka för konsert genom någon av medlemmarna. Det finns också en skiva med trion, den heter ”Caspártrion” och går till exempel att beställa på den här sidan, under rubriken ”beställningar”. Med lite tur kan man även höra Caspártrion på radio, P2 spelar spår från skivan då och då.
Back to content